KEVÄTKILPAILUN TUULIA
28.4.2014
Kevätkilpailun tuulia Lämmin aurinko paistoi Mäkelänrinteen uimahallin ikkunoista sisään lauantaina 26.4. Kehitys- ja esikilparyhmien kevätkilpailupäivä alkoi kuivaharjoittelulla samaan aikaan, kun lasten vanhemmat osallistuivat kilpailujärjestelyjen koulutukseen. Kouluttajina toimivat kokeneemmat Tiiravanhemmat Sari Slöör ja Tuomas Hirsi, jotka ovat mukana vanhempainringin kilpailujärjestelyistä vastaavassa ryhmässä. Kuulutuksesta vastasi kymmenen vuotta seuran toiminnassa mukana ollut ja muun muassa nuorten EM-kilpailut kuuluttanut Niina Turunen, vaikka oma lapsi on ohittanut kevätkilpailuiän jo kauan aikaa sitten.
Kevätkilpailu on Tiirojen sisäinen kilpailu, jossa 7-9 -vuotiaat hyppääjänalut pääsevät testaamaan kykyjään kilpakentillä. Tasoilla 1-4 suoritetaan vaativuudeltaan erilaisia hyppyjä, ja lapsen kilpailutaso määrittyy iän lisäksi taitojen ja harjoittelumäärän perusteella. Uimahypyt on teknisesti ja fyysisesti vaativa urheilulaji, ja kilpapuolella perusteita hiotaan huolellisesti ennen vaikeampiin hyppyihin siirtymistä. Siksi kilpailusarjaan kuuluvat alkuvaiheessa vain jalat edellä hypyt ja pää edellä veteenmeno.
Kilpailuhypyt vaikeutuvat tasaisesti siirryttäessä tasolta 1 tasolle 4.Viimeisellä tasolla suoritetaan jo kolme varsinaista uimahyppyä, jollaisia ovat eteen-, sisään-, taakse- ja ulospäin pyörivät hypyt sekä kierrehypyt. Haastavimpana hyppysuuntana pidetään yleensä ulospäin suuntaa, jossa hyppääjä ponnistaa eteenpäin, mutta hyppy pyöriikin taaksepäin. Ulospäin pyöriviä hyppyjä ei nähty vielä tasolla 4, mutta muutamalla esikilparyhmäläisellä oli repertuaarissa jo eteenpäin puolitoista volttia kerien sekä yhdellä taaksepäin hyppy puolella kierteellä. Kierrehypyt ovat erittäin vaativia hyppyjä, ja pelkästään niiden volttitekniikan oppiminen vie useita vuosia.
Kevätkilpailun tuomareina toimivat Tiirojen valmentajat. He arvioivat hyppyjen suoritustekniikkaa eli esimerkiksi korkeutta, lentorataa, perustiukkuutta ja veteenmenolinjaa. Lasten arviointi on haastavaa, koska teknisiä puutteita on paljon eri osa-alueilla. Toisaalta kehityspotentiaalista ja siisteydestä tulee palkita, ja esimerkiksi korkeasta hypystä voi saada paljon pisteitä, vaikka se päätyisi veteen hieman yli tai ali. Tulevan kilpahyppääjän potentiaali näkyy nimenomaan korkeassa ja rohkeassa ponnistuksessa, joka on edellytys vaikeampien hyppyjen tekemiselle tulevaisuudessa.
Kilpauimahyppääjäksi haluavalta vaaditaan rautaista luonnetta: pitkäjänteisyyttä, sinnikkyyttä, ahkeruutta ja epäonnistumisen sietokykyä. Parasta lasten kilpaurheilussa on onnistumisen ja itsensä voittamisen ilo, joka kantautuu hallin ovista satojen metrien päähän. Kuitenkin myös epäonnistumiset kuuluvat urheiluun siinä missä elämään muutenkin, ja ovat oppimisprosessissa yhtä tärkeitä kuin voittaminen. Voittoon tarvitaan lahjakkuuden ja kovan harjoittelun lisäksi aina myös ripaus tuuria, eikä mitalisijoista lasten kilpailussa tule tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Toki jokainen mitali ja onnistunut kilpailu on sellainen motivaation lähde, joka kantaa lasta urheiluharrastuksessa eteenpäin ja lisää itseluottamusta ja menestymisen halua. Kiitos kaikille osallistujille ja tsemppiä loppukevään ja kesän harjoitteluun! Seuraava kilpailu on seuran merkkikilpailu perjantaina 16.5. |