IIRAN MATKASSA (Universiadit + MM)

5.8.2015

Universiadit ja MM-kisat

 

Heinäkuun alussa meitä lähti 5 hyppääjää (Taina, Jouni, Otto, Heikki ja minä), valmentaja Satu Pirhonen ja tuomari Jouni Seppänen Gwangjun Universiadeihin. Lähdimme matkaan hyvissä ajoin, jotta ehdimme tottua aikaeroon ja totutella uutteen halliin. Uimahalli oli vasta rakennettu, joten puitteet olivat todella hyvät. Hauskuutta toivat kuivahuoneen trampoliinit, jotka olivat paljon löysemmät kuin mihin olimme tottuneet. Niissä saimmekin hyvät naurut aikaan. Myös uimahallin laudat vaativat pientä totuttelua.

 

Kilpailut toivat suomalaisittain sekä onnistumisia että pettymyksiä. Parhaana suomalaisena Jouni oli 9. 3m finaalissa. Itselleni parhaaksi kilpailuksi jäi 3m synchro Tainan kanssa, jossa sijoitus oli 9. Kilpailu oli hyvin tiukka, joten muutamankin pisteen parannus olisi nostanut sijoitusta.

 

Muuten Universiadit olivat taas hieno kokemus. Tunnelma niin koko Suomen joukkueen kesken kuin hyppääjien kesken oli hyvä. Hallilla hyppääjät kannustivat toisiaan maasta riippumatta. Muut suomalaiset urheilijat taas tsemppasivat kisakylässä ja kävivät välillä katsomassa uimahyppyjä. Illalla pelattiin korttia niin uimareiden kuin voimistelijoiden kanssa. Kisamatka toikin monta uutta tuttavuutta.

 

Gwangjun kisojen jälkeen Taina, Jouni ja minä olimme kolme päivää Suomessa ennen kuin suuntasimme MM-leirille Bergeniin. Valmentajana mukaan lähti Satu Uusitalo, joka oli mukana myös MM-kisoissa. Olosuhteet Bergenissä olivat hyvät ja pääsimme majoittumaan Paul Joachim Thorsenin kodin alakertaan ”hyppykellariin”. Viikko Bergenissä olikin antoisa ja lähdimme odottavaisin mielin kohti Kazanin MM-kisoja.

 

Matka Kazaniin ei sujunut aivan ongelmitta ja 2 tunnin 15 minuutin suoralento muuttui 11 tunnin matkustamiseksi. Lento kyllä lähti ajoissa, mutta Moskovan kohdalla jouduimme kääntymään takaisin Helsinkiin koneen teknisten ongelmien takia. Perille kuitenkin päästiin ja vielä samana päivänä suuntasimme hallille totuttelemaan halliin. Halli oli tuttu minulle ja Tainalle, sillä Kazanissa järjestettiin kaksi vuotta sitten Universiadit.

 

MM-kisat osoittautuivat erilaisiksi kuin muut kilpailut aiemmin. Hienot hypyt ympärillä toivat painetta omaan harjoitteluun. Itselleni tämä näkyi hieman jännittyneinä hyppyinä treeneissä. MM-kisat toivat lisäksi mahdollisuuden nähdä huippuhyppääjien treenaamista.

 

Muutaman harjoituspäivän jälkeen alkoivatkin sitten kilpailut. Itselläni ensimmäisenä lajina oli Tainan kanssa 3 metrin synchro. Ensimmäisen hypyn jälkeen totesimmekin, että myös kilpaileminen MM-kisoissa oli jännittävää. Jäimmekin hieman omasta tasosta kilpailussa.

 

Heti seuraavana päivänä oli vuorossa metrin kilpailu. Alakanttiin mennyt edellisen päivän kilpailu ei antanut parasta mahdollista lähtökohtaa metrin kilpailulle. Sain kuitenkin koottua itseni hyvin kisaan ja onnistuin tekemään neljä hyvää hyppyä. Neljännen kierroksen pieni epäonnistuminen hieman pudotti kokonaispisteitä ja loppusijoitusta. Näin jälkikäteen olen kuitenkin ihan tyytyväinen 20. sijaan ensimmäisissä MM-kisoissa.

 

Omien kilpailujen lisäksi kerkesimme muun muassa katsoa muiden hyppääjien treenejä, katsella kilpailuja, käydä high divingin kilpailupaikalla 27 metrissä ja nähdä vähän Kazania (kävimme mm. Kremlissä). Kokemuksena MM-kisat olivatkin opettavaiset ja niistä jäi mietittävää ensikaudelle.