NUORTEN SM-MITALIT JAKOON KANSAINVÄLISISSÄ TUNNELMISSA

14.3.2018

Saija Paavola hyppäsi kärkituloksen A-tyttöjen metrin ponnahduslaudalla.
Saija Paavola hyppäsi kärkituloksen A-tyttöjen metrin ponnahduslaudalla.
Eerika Repo ylitti suurmestariluokkarajan C-tyttöjen kolmosella. Tulos riitti tällä kertaa kilpailun toiseen sijaan.
Eerika Repo ylitti suurmestariluokkarajan C-tyttöjen kolmosella. Tulos riitti tällä kertaa kilpailun toiseen sijaan.
D-pojissa kilpaili vain suomalaisia hyppääjiä. Tiirojen pojille kolmoisvoitto Aaron Hoffmanin johdolla.
D-pojissa kilpaili vain suomalaisia hyppääjiä. Tiirojen pojille kolmoisvoitto Aaron Hoffmanin johdolla.
C-tyttöjen kilpailu käynnissä.
C-tyttöjen kilpailu käynnissä.

Nuorten SM-altaalla kävi kuhina viime viikonloppuna Mäkelänrinteessä. Muun muassa Ukrainasta, Puolasta, Irlannista ja Hollannista saavuttiin tutustumaan ensi kesän nuorten EM-halliin ja ylittämään tarvittavia arvokilpailurajoja. Tavoitteessa onnistuttiin hyvin, sillä rajoja rikottiin kovin tuloksin yhdessä jos toisessakin lajissa.

Ulkomaalaiset hyppääjät nostivat nuorten SM-kilpailun tasoa ja toivat mukanaan kansainvälistä kirjoa. Etenkin A- ja B-ikäsarjojen lajeissa mitaliin vaadittiin lähes poikkeuksetta SM- tai M-luokkarajan ylittävä tulos, mutta muutamia merkillepantavia suorituksia nähtiin suomalaisilta myös alemmissa ikäsarjoissa. Tiirojen urheilijat ylittivät useita nuorten EM- ja MM-valintarajoja, ja mitaleillakin oltiin useaan otteeseen.

Tiirojen Saija Paavola ponnisti A-tyttöjen metrin ponnahduslaudalla kärkituloksen 355,45, joka on vahva B-raja nuorten MM-kilpailuihin. 15 hyppääjän kilpailussa hopea- ja pronssimitalit jaettiin Ukrainaan ja Tanskaan, ja VanDin Nea Immonen hävisi pronssin harmittavasti kolmella pisteen kymmenyksellä. A-tyttöjen kerroksilla Tiirojen ensimmäisen vuoden A-tyttö Ruska Lehtonen taisteli pronssille niukasti ohi VanDin Ronja Rundgrenin. Molemmat tytöt ylittivät nuorten EM-valintarajat jo toistamiseen, sillä vahvat näytöt saatiin jo alkuvuodesta Senet Diving Cupissa.

B-tyttöjen laudoilla käytiin jännittävää kamppailua kärkisijoista. Tiirojen Anni Paloheimo, Lauren Hallaselkä ja ensimmäisen vuoden B-tyttö Pinja Pylkäs saavuttivat useita A-rajan ylityksiä nuorten EM-kisoihin, ja Anni rikkoi myös nuorten MM-rajat kahdesti. Kivenkovat ukrainalaiset veivät tällä kertaa kirkkaimmat mitalit Annin ponnistaessa pronssille. Lauren ja Pinja miehittivät sijoja 4-7. Sen sijaan tyttöjen kolmen metrin parihyppykilpailussa suomalaiset näyttivät kyntensä, sillä Anni ja Lauren olivat iskussa uudella syncrosarjallaan. Jopa Ukrainan pari jäi taakse, ja tyttöjen voittotulos jää alle pisteen päähän nuorten MM-kilpailujen B-valintarajasta.

Edelleen B-tyttöjen kerroksilla saavutettiin tarvittavat pisteet kesän NEM-altaalle, kun Sofia Slöör otti hopeaa M-luokan tuloksella 283,55. Ukrainan Nika Shurda oli ylivoimainen tuloksella 318,35, ja Pinja Pylkäksen pisteet 251,55 riittivät viidenteen sijaan. Pinja on tällä hetkellä nuorten maajoukkueen ainoa hyppääjä, joka vielä B-ikäisenä kilpailee tasavahvasti kaikilla telineillä eli molemmilla ponnahduslaudoilla ja kerroksilla.

C-sarjoissa kilpaili suomalaisten lisäksi vain liettualaisia tyttöjä. Tulokset eivät keskimäärin yltäneet A- ja B-sarjojen tasolle, mutta kärkihyppääjät osoittivat potentiaalia kansainväliselle tasolle: VanDin Wilma Perkiö ylitti mestariluokkarajan kolmosella, ja samassa kilpailussa Tiirojen Eerika Repo ja VanDin Odessa Käck taituroivat suurmestarirajat rikki. Näin hyviin tuloksiin ei Suomessa aiemmin ole monikaan C-ikäinen yltänyt.  C-pojissa M- ja SM-luokkarajoihin pystyi vain VanDin Roope Rundgren, mutta myös Tiirojen vielä D-ikäinen Aaron Hoffman ponnisti A-rajan saatuaan sarjahyppyihinsä lisää vaikeutta.

Nuorimpien eli alle 11-vuotiaiden ikäsarjoissa ylivoimaisesti suurin osa osallistujista tuli Tiiroista. Eerika Repo ja Aaron Hoffman olivat ylivoimaisia kaikilla telineillä: molempien sarjoista löytyi tekniikkaa sekä kaksi ja puoli volttia kahteen eri suuntaan. D-pojissa myös Eemeli Koutajoki oli saanut voltillisen kierrehypyn ja eteenpäin kaksi ja puoli volttia kahdelle telineelle, mutta muilla hyppyjen vaikeus ei vielä yltänyt samalle tasolle. Nuorimmat kilpailijat olivat pojissa 2010 ja tytöissä 2009 syntyneitä, ja heistä osa oli ilahduttavasti kasannut hypyt myös korkeammille telineille.

Kilpailujärjestelyt saivat kehuja ulkomaalaisilta vierailta, joista moni saapunee Helsinkiin uudestaan kesäkuussa. Harjoittelulle jäi mukavasti aikaa lajien väleissä, mikä ei kansainvälissä kutsukilpailuissa ole itsestään selvyys. Tuomaroinnissa käytettiin laajaa skaalaa, ja tasokkaat suoritukset palkittiin korkeilla pisteillä. Olisi hienoa saada tämäntasoinen kansainvälinen kilpailu Suomeen pysyvästi.

Kuvat: Tuomas Sauliala