UUSITALO LUOTSASI KAKSI EM-MITALIA JA VIISI FINAALIPAIKKAA

2.7.2018

Tiirojen nuorten EM-kisaajat: mitalistit Lauren Hallaselkä ja Anni Paloheimo sekä Saija Paavola, Tino Tapio, Ruska Lehtonen, Sofia Slöör ja Pinja Pylkäs. Kuva: Tiirat.
Tiirojen nuorten EM-kisaajat: mitalistit Lauren Hallaselkä ja Anni Paloheimo sekä Saija Paavola, Tino Tapio, Ruska Lehtonen, Sofia Slöör ja Pinja Pylkäs. Kuva: Tiirat.
Hallaselkä ja Paloheimo parihyppyjen palkintojenjaossa. Kuva: LEN European Junior Championships 2018 in Helsinki and Tampere.
Hallaselkä ja Paloheimo parihyppyjen palkintojenjaossa. Kuva: LEN European Junior Championships 2018 in Helsinki and Tampere.
Saija Paavola ponnisti finaaliin sivulajissaan metrin laudalla. Kuva: LEN European Junior Championships 2018 in Helsinki and Tampere.
Saija Paavola ponnisti finaaliin sivulajissaan metrin laudalla. Kuva: LEN European Junior Championships 2018 in Helsinki and Tampere.
Hallaselkä hopealle B-tyttöjen kolmella metrillä. Kuva: Tiirat.
Hallaselkä hopealle B-tyttöjen kolmella metrillä. Kuva: Tiirat.

Edellisen nuorten EM-mitalin hyppäsi Heikki Mäkikallio B-poikien kerroksilla 2010. Viime viikolla Tiirojen 15-vuotiaat Lauren Hallaselkä ja Anni Paloheimo näyttivät, että lajin taso Suomessa on nyt korkeammalla kuin koskaan.

Hallaselkä ja Paloheimo iskivät kolmella metrillä

Helsingin nuorten EM-kilpailut päättyivät ennennäkemättömin suomalaistuloksin. Nuorten olympiavalmentaja Satu Uusitalon hyppääjät ponnistivat kotialtaalla Mäkelänrinteessä viidesti finaaliin ja kahdessa lajissa mitaleille. Tulos nostaa vihdoin pinnalle suomalaisen uimahyppypotentiaalin ja valmennuksellisen osaamisen.

Tiirojen Lauren Hallaselkä taituroi ensin hopeaa 14-15 -vuotiaiden tyttöjen kolmen metrin laudalla. Anni Paloheimo hävisi samassa lajissa pronssimitalin Saksan Julia Dengille vain muutamalla pisteellä sijoittuen neljänneksi. Heti seuraavassa lajissa, tyttöjen kolmen metrin parihypyissä, yleisön vakuuttanut tiirakaksikko vei pronssimitalin ruotsalaisten nenän edestä. 

Paloheimon ja Hallaselän menestys ei tullut yllätyksenä, sillä tytöt ovat takoneet kivenokvaa tulosta koko kevään. Heidän nimiinsä kirjattiin muun muassa Ukrainan mestaruuskilpailujen kaksoisvoitto ja Paloheimolle historian ensimmäinen suomalaismitali International Youth Diving Meet Dresdenissä, mitä voidaan pitää huipputason kansainvälisenä näyttönä. 15-vuotias Hallaselkä valittiin vastikään edustamaan Suomea tämän vuoden aikuisten EM-kilpailuihin Skotlantiin.

Hallaselkä ja Paloheimo jatkoivat varmoja näyttöjä ponnistamalla finaaleihin B-tyttöjen metrin alkukilpailussa. Valitettavat pienet epäonnistummiset pudottivat tytöt loppusijoille 6 ja 8, mutta kokonaisuutta ei voi heidän osaltaan moittia.

 

Paavola finaaliin sivulajissaan, Pylkäs ja Slöör karsiutuivat niukasti kerroksilla

Tiirojen viidennen finaalipaikan lunasti 17-vuotias Saija Paavola, joka hyppää metriä sivulajina kyynärpäävamman estäessä kerroshypyt. Paavolalla on kymmenestä metristä tasokas ja vaikea vapaavalintaisten hyppyjen repertuaari, jota hän toivottavasti pääsee esittelemään ensi vuoden arvokisoissa.

Vaikka suomalaistulosten kokonaisuus oli vakuuttava, jäi jotain hampaankoloon seuraavaa kilpailua varten. Tiirojen Sofia Slöör ei pystynyt parhaimpaansa B-tyttöjen kerroskilpailussa, vaan pisteet jäivät tällä kertaa reilusti omasta tasosta. Pinja Pylkäs epäonnistui hienoisesti toiseksi viimeisen hyppynsä, ja oli ensimmäinen finaalin ulkopuolelle jäänyt urheilija. Sofialla on uusi näyttömahdollisuus nuorten MM-kilpailuissa Kiovassa heinäkuussa, ja lautahypyissäkin potentiaalinen Pylkäs aikoo syksyllä vaikeuttaa vapaavalintaisia hyppyjään. Molemmat tytöt edustivat nyt ensimmäisissä arvokilpailuissaan, mutta eivät varmastikaan viimeistä kertaa.

 

Tapiolla ja Lehtosella ensimmäiset A-vuodet

Tiirojen Tino Tapio, viime vuoden tuplafinalisti B-pojissa, jäi ensimmäisenä A-vuotenaan lautafinaalien ulkopuolelle. Lähitulevaisuuden tavoitteena on sarjan vaikeuttaminen ja tekniikan parantaminen kohti eurooppalaista kärkeä. Onnistuneella sarjalla ylitettiin jo tänä keväänä nuorten MM-kilpailujen B-raja.

Ruska Lehtosen kilpailuvalmistautumista varjosti peukalon murtuma, ja kerrossarja saatiin pakettiin vasta aivan kisojen kynnyksellä. Osallistuminen oli tällä kertaa voitto ensimmäisen vuoden A-sarjalaiselle, sillä toistoja oli alla hyvin, hyvin vähän. 

 

Merkityksellisiä yhteistyökumppaneita

Seuramme esittää lämpimät kiitokset yhteistyötahoille, jotka ovat mahdollistaneet urheilijoidemme kansainvälisen menestyksen. Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia on tarjonnut puitteet kehittää valmentajuutta, ja hyppääjämme ovat hyötyvät valmennusosaamisen kasvusta. Atte Pettisellä on ollut merkittävä rooli fysiikkavalmennuksessa ja Tapani Keräsellä urheilijoiden testauksessa. Edelleen Kati Suomela, Simo Tarvonen, Juha Dahlström, ja Mika Saari ansaitsevat kiitoksen panoksesta urheilijoidemme hyväksi. Kolme aikuisten EM-kilpailuihin ja seitsemän nuorten MM-kilpailuihin valittua urheilijaa kuuluvat kaikki Urheaan, ja toivomme heille tukea myös tuleville vuosille kohti Tokiota.

Kansainvälisen tason harjoittelu Mäkelänrinteen uintikeskuksessa on ollut mahdollista hallipäällikkö Nipa Avénin ansiosta. Fysioterapeuttimme Riikka Holopainen tuntee urheilijamme ja lajin vaatimukset, sekä on vuosien varrella hienolla tavalla tukenut myös seuramme valmentajia. SportFocuksen Paula Arajärveltä olemme saaneet apua tärkeässä henkisen puolen valmistautumisessa.

Mäkelänrinteen lukio ja yläkoulut ovat olleet valmiit joustamaan ja mahdollistaneet hyppääjillemme harjoittelun ja kilpailumatkat kouluaikana. Käpylän peruskoulun rehtori Sirpa Kopsalle kuuluu erityiskiitos suopeasta ja kannustavasta suhtautumisesta yläkouluikäisten urheilijoidemme suuriin harjoittelumääriin. Lisäksi muun muassa Haagan peruskoulu ja Pohjois-Haagan yhteiskoulu ovat tukeneet urheilijoitamme yllä mainituissa asioissa.

Uimaliiton toimiston iloiselta poppoolta on riittänyt seurallemme tukea ja kannustusta monenmoisessa asiassa. Lämmin kiitos yhteistyöstä ja kaikesta avusta.

 

Upea työpanos kilpailujen vapaaehtoisilta

Vähintään sama kiitos kuin yhteistyötahoille kuuluu niille henkilöille, jotka mahdollistivat nuorten EM-kilpailujen järjestämisen Suomessa. Entisten ja nykyisten Tiira-vanhempien työpanos tapahtumassa oli sanoin kuvaamattoman upea ja täysin korvaamaton. Päivästä toiseen kuuluttamassa, kilpailusihteeristössä, kulunvalvonnassa, kahvituksessa ja vaikka missä muualla nämä henkilöt takasivat urheilijoillemme onnistuneet kotikisat. LENin delegaatio oli järjestelyihin enemmän kuin tyytyväinen, ja kiitosta sateli koko kilpailuviikon myös valmentajilta ja joukkueenjohdolta ympäri Eurooppaa.

Erityinen kiitos kuuluu vanhempien lisäksi Jouni Seppäselle, Laura Sepälle ja Satu Pirhoselle. Olemme vaikuttuneita siitä työstä, jota tunteja laskematta olette lajimme eteen tehneet. Ab imo pectore.