TIIRAT JA TALENTIT TAITOTESTISSÄ AACHENISSA

12.11.2018

Talent-ryhmäläiset rivissä. Vuosille 2019-2020 on nyt valittu uusi Talent-ryhmä, johon myös valtaosa nykyisistä hyppääjistä kuuluu.
Talent-ryhmäläiset rivissä. Vuosille 2019-2020 on nyt valittu uusi Talent-ryhmä, johon myös valtaosa nykyisistä hyppääjistä kuuluu.
Paloheimo ja Hallaselkä syncropuuhissa. Voittoon tällä kertaa Aachenin pari Verse/Deng.
Paloheimo ja Hallaselkä syncropuuhissa. Voittoon tällä kertaa Aachenin pari Verse/Deng.
Avajaisia odottamassa.
Avajaisia odottamassa.

Kerttu Toivonen kuudentena tasokkaassa D-tyttöjen kerroskilpailussa. Mitalit jaettiin Saksaan ja Britteihin.
Kerttu Toivonen kuudentena tasokkaassa D-tyttöjen kerroskilpailussa. Mitalit jaettiin Saksaan ja Britteihin.
Tino Tapio on vuosien varrella hypännyt Ulla Klinger -hallissa lukuisia kilpailuja. Tällä kertaa Tino ponnisti pronssille A-poikien kolmosella.
Tino Tapio on vuosien varrella hypännyt Ulla Klinger -hallissa lukuisia kilpailuja. Tällä kertaa Tino ponnisti pronssille A-poikien kolmosella.

Uimaliiton Talent-ryhmä ja Tiirojen maajoukkuehyppääjät testasivat taitojaan Aachenin altaalla. Osa valmistautui ensi vuoden sarjasiirtoon kilpailemalla ylemmässä ikäsarjassa. Myös uusien ja vaikeampien hyppyjen kisakuntoa on tärkeää päästä testaamaan ennen näyttökilpailukevään alkamista.

Vuosien 2017-2018 Talent-ryhmä kokoontui viimeisen kerran yhteiselle kilpailumatkalle 31.10-4.11 Saksan Aacheniin. Ulla Klinger Cup on kuusivuotisen olemassaolonsa aikana ehtinyt profiloitua äärimmäisen tasokkaaksi juniorikilpailuksi, eikä vuosi 2018 ollut poikkeus. Päinvastoin allas täyttyi aamuisin huippulahjakkaista ja -potentiaalisista junioreista, joita saapui muun muassa neljästä eri saksalaisseurasta, Ukrainasta, Isosta-Britanniasta, Espanjasta, Venäjältä ja Ranskasta. Nykyään mukana ovat D- ja C-sarjojen lisäksi myös B- ja A-juniorit, joiden osallistujamäärät eivät kuitenkaan ainakaan vielä yllä samoihin lukemiin kuin alle 13-vuotiaiden ikäsarjoissa.

Talent-ryhmän lisäksi suorituskuntoaan kävi testaamassa myös Tiirojen Top-ryhmä. Maajoukkuetason urheilijoiden on tärkeää kilpailla aktiivisesti läpi vuoden, vaikka arvokilpailu-urakka alkaa vastaa kesän tuntumassa. Eri kilpailuissa haetaan ja tavoitellaan eri asioita, ja esimerkiksi Aachenissa kaksi seuran B-tyttöä harjoitteli hyppyjänsä ensi kevättä varten jo A-sarjassa. Anni Paloheimo teki parhaan pistetilin metrillä ja voitti kilpailun M-luokan tuloksella. Isäntäseura SV Neptun Aachenin Svenja Verse ponnisti toiseksi ja Tiirojen Lauren Hallaselkä kolmanneksi. Toisen vuoden A-tyttö Ruska Lehtonen (Tiirat)  järjesti näyttävän esityksen kerroksilla ”imuroimalla” seitsemän kahdeksasta hypystään. Voittopisteet 340 ylittävät niin ikään M-tulosluokkarajan.

Tämän vuoden kilpailua leimasi tasainen suorituspuhtaus, joka oli havaittavissa läpi koko nelipäiväisen rutistuksen useissa eri lajeissa. C-poikien kolmella metrillä neljä ensimmäistä kilpailijaa ylitti SM-luokkarajan, jonka jälkeen mestarituloksia tehtiin vielä kokonaista kuusi kappaletta. Kovasta tasosta huolimatta tai ehkä juuri siitä johtuen tuomariskaala oli kautta linjan verrattain tiukka, eikä D-sarjoissakaan jaettu armopaloja: korkeimpiin pisteisiin päästiin vasta todella vahvoilla suorituksilla. Niitäkin Ulla Klinger -hallissa nähtiin; muun muassa B-poikien kerroksilla vielä C-ikäinen Ukrainan Oleksii Sereda ponnisti voittotuloksen, joka ylittää suurmestariluokkarajan yli 130 pisteellä. Ukrainan nuorten maajoukkue on tällä hetkellä veitsenterävässä iskussa.

C-tytöissä Talent-ryhmän konkarihyppääjät tekivät niin ikään tulosta. Odessa Käck (VanDi) ja Eerika Repo (Tiirat) tekivät useita M-luokan tuloksia, ja Käck ponnisti mitalin jokaisessa hyppäämässään lajissa. Vielä virallisesti D-ikäinen Repo hätyytteli vanhempia kanssakilpailijoitaan palkintopallin kupeessa, vaikka täydellistä onnistumista ei tällä kertaa tullutkaan. Tulokset riittivät kuuden parhaan joukkoon kerroksilla ja neljänneksi kolmosella.

D-tytöissä on kasvamassa joukko todella lupaavia nimiä. Kerttu Toivonen (Tiirat) sijoittui tasokkaassa kerroskilpailussa kuudenneksi, ja muutkin suomalaistytöt saivat alle kelpo suorituksia ensimmäisen vuoden D-sarjalaisiksi. Elsa Korhonen (Tiirat) ja Odessa Jääskeläinen (Tiirat) tekivät kerrossarjassaan uuden vaikean hypyn, sisäänpäin puoltatoista volttia taittaen vitosesta, joka ei kovin monelta suomalaiselta ole 10-vuotiaana onnistunut. Ensi vuonna neidit alkavat jo valmistautua C-sarjaan siirtymiseen, ja tammikuussa Madrid Openissa tavoitellaan C-sarjoja kaikille kolmelle telineelle.

Poikien puolella kahdeksan parhaan joukkoon ylsi 11-vuotias Aaron Hoffman (Tiirat), joka siirtyy tammikuussa C-poikien ikäsarjaan. Metrin valttikortiksi osoittautui 105c eli eteenpäin kaksi ja puoli volttia kerien, jonka suuri toistomäärä harjoituksissa johti erinomaiseen onnistumiseen kilpailussa. Aaronin hypyissä on D-sarjalaiseksi paljon vaikeutta, ja tämän puolesta edellytykset pärjätä seuraavassakin ikäsarjassa ovat olemassa. Poikien arvokilpailutason saavuttaminen on samaan aikaan sekä haaste että mahdollisuus.

Kaikista kisajärjestelyistä ruokailuista ja kuljetuksista lähtien vastasivat hyppääjien vanhemmat. Ruokahuolto toimi mallikkaasti, ja erityisesti välipalan saatavuus oli iso asia nuorille urheilijoille. Ruokatilassa tehtiin päivän aikana myös läksyjä sekä valmentajan antamia tehtäviä. Sopivissa välieissä hyppääjiä ja valmentajia houkuteltiin Suomeen maaliskuun avoimiin SM-kilpailuihin. Aika näyttää, saammeko luotua tänne samanlaisen konseptin, kuin mitä Ulla Klinger Cup on Aachenissa.