JUNIORIT VAUHDISSA KROATIAN AVOIMISSA MESTARUUSKILPAILUISSA

22.8.2019

Kisaajat poreammeessa.
Kisaajat poreammeessa.
Rijekan upeita maisemia kelpasi ihastella katsomosta.
Rijekan upeita maisemia kelpasi ihastella katsomosta.
Kerroshyppääjä-Sohvi kisasi metrillä tasaisen sarjan.
Kerroshyppääjä-Sohvi kisasi metrillä tasaisen sarjan.
Odessa, Elsa ja Kerttu saivat hyvää kokemusta tulevien vuosien isoja kisoja varten.
Odessa, Elsa ja Kerttu saivat hyvää kokemusta tulevien vuosien isoja kisoja varten.
Aaron ponnisti ilmiömäisen sarjan C-poikien kerroksilla: vapaavalintaisten pisteet olivat huikeat.
Aaron ponnisti ilmiömäisen sarjan C-poikien kerroksilla: vapaavalintaisten pisteet olivat huikeat.

Omilla perussuorituksilla tehtiin hyviä tuloksia ja saavutettiin kelpo sijoituksia Rijekassa heinäkuussa. Erityisesti C-sarjan lajit olivat tasokkaita, ja osallistujia oli paljon. Eerika Repo ja Aaron Hoffman säväyttivät hyppäämällä mitaleille kaikissa lajeissa.

Ennen kesälaitumille siirtymistä 12 Tiirojen kilpahyppääjää kävi testaamassa, millaista on treenata ja kisata Rijekan avoimen taivaan alla. Olihan se vähän erilaista kuin Stadikalla: aika lämmintä, ei lokkeja, suuri määrä uimahyppääjiä ympärillä. Ulkoallas on myös aina toisenlainen kuin sisähalli, sillä ympäristön värit ovat erilaiset, ja sää voi vaihdella sateesta paisteeseen. Tällaisissa olosuhteissa kilpaileminen vaatii harjoittelua.

Rijekassa oli tänä vuonna mukana suuri määrä saksalaisia ja jonkin verran brittejä. Lisäksi edustettuina olivat muun muassa Liettua, Skotlanti, Ruotsi, Itävalta, Serbia ja Ranska. Suurten hyppymaiden läsnäolo nostaa aina kilpailun tasoa, ja esimerkiksi C-tyttöjen metrillä pelkästään saksalaisia oli mukana kymmenen. Tasokkain kilpailu käytiinkin juuri C-lajeissa, joissa suomalaisia oli mukana yhteensä kuusi. Yksittäisiä huippunimiä löytyi muistakin ikäsarjoista, sillä esimerkiksi D-poikien kolmosella Moskovan Daniil Eliseevin listalta löytyi kaksi ja puoli volttia sisään-, taakse- ja ulospäin.

Tiiralaiset tekivät parhaat tulokset C-poikien kerroksilla ja kolmosella sekä C-tyttöjen kolmosella, kun Aaron Hoffman (2007) ja Eerika Repo (2007) ylsivät voittopisteisiin suurmestariluokan tuloksin. Aaronin huikeassa kerroskilpailussa nähtiin muun muassa lähes 70 pisteen uimahyppy, kun ulospäin kaksi ja puoli volttia napsahti seiskasta kohdilleen. Katsomossa kohahti, ja jopa tuomarit intoutuivat taputuksiin. Eerika suoriutui tasaisen varmasti läpi kilpailun, kuten koko kuluneen kauden - kolmen metrin tulokset ovat järjestäen SM-rajan ylittäviä, ja kaikki hämmästyttävästi 7 pisteen sisällä toisistaan.

C-tytöissä kärkikastiin ylsi myös ensi vuonna B-tyttöihin siirtyvä Hannah Puranen (2006), joka on tehnyt huikean tasonnoston edellisvuodesta. Kesällä 2018 Sofia Cupissa Hannah hyppäsi kerroksilla yli 40 pistettä vähemmän kuin nyt Rijekassa, ja kolmosella parannusta on vuodessa kertynyt yli 60 pistettä. Kerrosten M-luokan tulos oli kauden toiseksi paras ja sijoitus viides, vaikka yksi hyppy epäonnistui selvästi. Hannah Eerika ottivat C-ikäisten parihypyissä pronssia 3m laudalla, mutta tulos jäi A-luokkaan.

B-pojissa Lukas Lundmark (2005) hyppäsi hienon kerroskilpailun ja henkilökohtaisen ennätyksen. Lukas on aloittanut uimahypyt vasta 11-vuotiaana, ja toistoja on alla paljon vähemmän kuin tämän tason kilpailijoilla yleensä. Hypyt ovat vielä epävarmoja, mutta Lukas on edistynyt kovaa vauhtia niin tekniikassa kuin hyppyjen vaikeudessa. Keväällä sarjaan saatiin ulospäin kaksi ja puoli volttia, eivätkä kahdet ja puolet varmasti jää Lukin vaikeimmiksi hypyiksi tulevaisuudessa.

Tiirojen 11-vuotiaat D-tytöt Kerttu Toivonen, Odessa Jääskeläinen ja Elsa Korhonen sijoittuivat kaikki neljän kärkeen niin laudoilla kuin kerroksilla. Kilpailun taso ei ollut C-sarjojen luokkaa, mutta tytöt ovat ilahduttavasti nostaneet hyppyjensä vaikeuksia viime vuodesta. Kertulla jouduttiin vaihtamaan hyppy juuri ennen kolmosen kilpailun alkua, mutta pää pysyi kylmänä, ja D-tyttöjen Kroatian mestaruus kirjattiin lopulta suomalaisen nimiin.

Tiiroilla oli mukana kaksi kilpailijaa myös A-tytöissä. Sofia Slöör (2003) ja Ruska Lehtonen (2002) eivät pystynyt parhaimpaansa päälajissaan kerroksilla. Tulokset jäivät A-luokkaan, ja sijoitukset olivat 4. ja 5. Mitalit jaettiin Britteihin ja Ruotsiin, ja palkintopallille vaadittiin M-luokan tulos.